Regina House


Regina House

Per a mi, la nova casa de Pete Sans, dissenyador industrial i artista surrealista, i Regina Saura, pintora i muralista,  a la localitat de Gaüses a l’Alt Empordà, ha representat molt més que un encàrrec professional ja que ha estat l’ocasió per projectar i construir la casa d’uns amics amb els que hi ha una gran proximitat cultural i artística.

Pete Sans, fill del pintor surrealista dels anys 30 Jaume Sans que pertanyia al grup ADLAN de les avantguardes, és l’autor de dissenys com la Lamparaprima, la taula mesita, y la butaca Coqueta, Delta d’Or Adi FAD de l’any 1988, entre d’altres dissenys.

Al llarg dels anys, Sans ha realitzat també una extensa col·lecció d’escultures, peces que han trobat el seu lloc a la nova casa. Així, el gat-banc que vigila la casa en el porxo, la llagosta al pati o les aranyes metàl·liques a la piscina, acompanyen altres escultures de menor format que anem trobant en nombrosos racons de la vivenda.

Regina Saura, pintora que ha treballat en els darrers anys alternativament a l’Empordà i San Francisco, ha realitzat exposicions en diversos països. Des dels seus inicis, en els primers anys vuitanta, amb tècniques de collage fins les seves darreres obres inspirades en temes japonesos, passant per les seves experiències en performances i murals de gran format a partir de temes vinculats a la natura, en especial als boscos, Saura ha realitzat intervencions representatives como el mural de la façana de l’edifici industrial de Cocina Hermanos Torres, obra de Carlos i Borja Ferrater. Pete Sans també va col·laborar en el disseny de les llums interiors de l’edifici.

Regina, més enllà de la seva obra pictòrica que anem trobant a l’interior de la vivenda, ha volgut deixar la seva empremta a l’exterior de la façana més visible, amb un motiu naturalista a mode de signatura.

La casa se situa en un terreny estret i llarg entre veïns, que descendeix des de el carrer-carretera  de Gaüses en el seu extrem est (llevant) fins una riera que transcorre pel límit en el seu extrem de ponent. Així, el projecte es planteja des de la condició topogràfica d’orientació i privacitat, como un conjunt de pavellons de 12,5 x 5 metres, entre els que s’intercalen buits i o patis. Pavellons en els que s’organitza el programa i espais buits per els que s’accedeix i que permeten la ventilació creuada i la il·luminació dels espais interiors.

És una construcció senzilla i eficient pels seus aïllaments, que expressa en la materialitat dels seus acabats finals la forma en que es construeix. Sostres inclinats construïts amb semi-bigues de formigó i acer, encadellats ceràmics que reben l’aïllament, i la teula àrab com acabat obligat per la normativa, es complementen amb parets de bloc estucats en blanc i sòls (terres) de formigó polit.

A l’exterior, un jardí autòcton com a prolongació del paisatge, una petita piscina y una pèrgola mòbil, disseny de Pete Sans.

Finalment, la intervenció, una construcció rigorosa, senzilla i amb un cost molt ajustat (inferior als 1000€/m2) ha permès als seus habitants trobar la manera de personalitzar i fer seva la nova casa.



Direcció:

[custom-related-posts title=”Related Projects” none_text=”” order_by=”title” order=”ASC”]