Concurs Nou Camp Nou F.C.BARCELONA 2007


2000-2009 | Espanya |

Concurs Nou Camp Nou F.C.BARCELONA 2007

UNA ICONA PER A BARCELONA

El nostre projecte és un estadi de nova generació no només per les solucions tècniques sinó per l’aposta sociourbana que representa: una infraestructura d’oci barcelonista, de serveis complementaris, de funcionament continu, més enllà de les demostracions esportives. El repte que ens plantegem és resoldre un programa heterogeni en un marc ordenat i clar. El nostre objectiu és que el Club ofereixi a la ciutat un edifici emblemàtic i singular, que la ciutadania senti proper i assequible el nou estadi, i que alhora tingui una identitat inconfusible.

La idea de la remodelació de l’estadi del Futbol Club Barcelona parteix de mantenir els elements essencials de l’estructura de l’edifici que va projectar l’arquitecte Francesc Mitjans l’any 1957 com a nucli originari del nou projecte. La demolició de les parts més obsoletes de l’estadi actual permetrà la construcció d’una nova grada que, seguint el traçat de les originals, complementarà l’elegant bol interior.

Per aconseguir més visibilitat al camp cal concentrar el màxim nombre de localitats a les bandes paral·leles als eixos principals del camp, i reduir el nombre de localitats ubicades als vèrtexs del rectangle de joc. Aquesta solució dibuixa en planta una forma d’el·lipse i en secció un perfil lleugerament ondulat.

La coberta, dissenyada a partir d’una sofisticada geometria, es resoldrà mitjançant la construcció d’una estructura de cables entrecreuats que aconsegueixen la màxima secció a dos terços de la llum màxima i que en canvi es redueixen cap als límits fins aconseguir una esveltesa delicada. Es tracta d’un sistema d’execució fàcil i ràpida, ideal per a les circumstàncies d’aquest projecte. Per facilitar la ventilació i assolellament del camp de joc, l’últim terç de la coberta serà de material translúcid i retràctil. Com que el nou sistema estructural ha de ser independent del sistema original de l’estadi de Mitjans necessitem disposar d’un nou perímetre estructural, per estabilitzar la nova construcció. Per tant, la part exterior de l’estructura del nou estadi conformarà la nova imatge de l’edifici.

Un ritme vertical ordenat, profund i potent d’elements estructurals que cobrirà tot el perímetre de l’edifici, disposats seguint els eixos estructurals de l’obra de l’arquitecte Mitjans, com un peristil, que donarà a l’estadi la seva imatge inconfusible.

Atén els requeriments de la climatologia mediterrània (recull la llum i genera ombra). El ritme vertical de buits i plens proporciona també una relació oberta i permeable amb la ciutat, donant profunditat i transparència alhora que es constitueix com un potent element de control solar i lumínic per les dependències de l’interior de l’estadi.

Es proposa un sistema de pantalles de LED, adherides a cada un d’aquests espais i també en els buits entre ells, que permetran emetre grans símbols, lemes i missatges que el Club vulgui difondre. La façana serà una gran superfície de comunicació, d’identitat i de convivència. El nou estadi no només hauria constituït una icona barcelonista sinó que podria haver estat el reflex de l’alta tecnologia i el rigor constructiu, en l’estela de la tradició arquitectònica catalana.

 

 

Exposicions

2012

  • “OAB – OFFICE OF ARCHITECTURE IN BARCELONA”. Hall de la UEM. Madrid.

 



Direcció:

Related Projects