Edifici El Port


Edifici El Port

L’Estartit era fins fa uns anys un petit poble desenvolupat linealment en una estreta franja de terreny entre la platja i la muntanya.

La seva imatge era la típica d’un poble de pescadors amb les seves petites cases entre mitgeres, amb alineacions reculades forçades per la geografia, formant un conjunt de cases emblanquinades contra el fons verd de la muntanya.

Es va construir el dic en forma d’abric, edificant un gran port esportiu a l’antiga platja, i en el seu lloc va sorgir un passeig marítim.

La situació de l’edifici al final de la cinta de construcció, entre l’actual passeig i els carrers d’Illes, vial de vianants sobre el qual es va formar el poble, fa que el projecte es plantegi, d’una banda, amb una vocació urbana sobre un passeig . La casa s’estructura en dues zones: l’anterior, orientada al sud, ofereix un conjunt de safates obertes al port i al mar; sobre ella es desenvolupen les zones de relació dels habitatges.

I la posterior, orientada al carrer d’Illes, en la qual, contràriament, les finestres s’obren al mur; els dormitoris i serveis dels habitatges orienten les seves vistes sobre la muntanya, recollint a més l’accés que, aprofita el desnivell existent entre el passeig i el carrer posterior i allibera la planta comercial.

El projecte presenta alguns aspectes que poden ser comentats: per exemple, el tractament de la doble façana, per una banda, el tancament de tendals que recupera el pla del passeig i, de l’altra, el tancament intern totalment envidriat que recull les necessitats del programa buscant una certa geometria i orientació dels espais, alhora que forma, al llarg de les terrasses corregudes, zones de diferents dimensions i usos.

Altres aspectes a tenir en compte són el tancament dels baixos a manera d’enorme sòcol de vidre, la cornisa superior de remat de l’edifici que transparenta el cel i de la qual emergeixen les rematades de les xemeneies, o el disseny de les baranes, mampares i xemeneies, record d’una certa iconografia naval. I ja més en particular, crec que val la pena destacar l’èmfasi posat en la construcció: l’edifici, tot ell d’obra vista col·locada amb profunda junt horitzontal, obviant les verticals i pintada amb poliuretà blanc, fa que l’aspecte de la paret sigui el d’un enllistonat horitzontal continu.



Direcció: