108 Habitatges HPO a L’Hospitalet de Llobregat


108 Habitatges HPO a L’Hospitalet de Llobregat

En un enclavament privilegiat de l’Hospitalet de Llobregat -per la proximitat al centre, l’accessibilitat a una àmplia xarxa de transport de tren, metro i autobusos així com un fàcil enllaç amb la ronda de dalt- es planteja el desenvolupament d’un edifici per a 108 habitatges VPO amb ambició ideològica i projectual.

El solar que ens trobem mostra unes característiques peculiars; presenta una morfologia trapezoïdal i, a causa de la ubicació de les vies de tren pràcticament paral·leles al bloc posterior i, a més, la no existència de vials en els dos laterals, en resta una única possibilitat d’accedir-hi frontalment des de l’Av. Josep Tarradellas i Joan. Aquest accés té un desnivell de més de 5 m entre el nivell de la ciutat i la plataforma superior.

En planta baixa es proposa un local comercial autònom vinculat a la primera planta d’aparcament i s’oferirà a la ciutat una façana de materialitat constant que, al seu torn, recollirà les sortides d’evacuació, instal·lacions, ventilacions, etc. També hi haurà l’accés per a vianants als habitatges que es realitza per mitjà de dos nuclis centrals de comunicació enfront de l’Av. Tarradellas i anivellats amb la línia de façana. Aquests dos nuclis relacionen el nivell de la ciutat amb el nivell de la plataforma superior comunicant-se amb un carrer de vianants interior que, a través de patis i recorreguts enjardinats, condueixen a la zona comunitària superior.

Des de cada nucli vertical s’accedeix a 36 habitatges passants amb terrassa constituint 4 habitatges per planta i amb un resultat de 108. En total hi ha 91 habitatges de tres dormitoris i 14 de dos englobant els habitatges adaptats per a persones de mobilitat reduïda.

La proposta volumètrica es resol mitjançant tres torres aparentment aïllades en el front principal a l’Av. Tarradellas i que romanen unides a un gran bloc lineal de menor altura com a teló de fons de l’edificació. Els tres volums s’adhereixen a l’espai buit central pels nuclis de comunicació. Aquesta ordenació permet orientar tots els habitatges al sud i a les vistes de la ciutat tot beneficiant-se de mesures passives en eco-eficiència com la il·luminació natural i la ventilació creuada.

Les tres torres emfatitzen la verticalitat per la pròpia forma de composició i per l’element de coronació superior on es concentra de manera ordenada les instal·lacions comunitàries i del local comercial. Les cantonades es desmaterialitzen originant una transparència de les arestes que atorga lleugeresa a les torres i que evoquen, doncs, a la imatge poètica del gratacels miesià.

Des del punt de vista de la materialitat i amb la limitació del pressupost s’ha treballat en una modulació re-estudiada i en la combinació de paraments continus de monocapa blanc incorporant la presència d’un material noble com l’alumini. Aquest material és utilitzat pel nostre estudi en projectes de major pressupost -tant públics com privats- ja que ofereix una imatge vibrant i brillant amb els canvis de llum.



Direcció:

Related Projects